Træneren

Som træner har man mange muligheder for at påvirke spillernes glæde ved at spille volleyball, holdets træningsmiljø og faktisk også spillernes personligheder. Trænerenss autoritet giver indflydelse på børn og unge, mens voksne udviser respekt. For at opnå autoritet og respekt fra spillerne kræver det, at træneren udfører sin rolle på den “rigtige” måde. Hvad der er rigtigt kan være meget personafhængigt og variere fra spiller til spiller. Træneren må derfor være i stand til at agere på forskellige måder overfor sin spillere, for at trænge ind hos alle. Dette skal dog ske uden at træneren går på kompromis med sine principper, da det er lige så vigtigt at trænere fremstår autentisk. I dette afsnit vil du kunne læse mere om hvordan træneren kan udfylde sin rolle samt få hjælp til at lave en god træning.

Trænerrollen

I dette afsnit kan du få hjælp til at udføre rollen som træner. Der skrives fx om den specielle rolle det er at være træner for et hold, hvilket ansvar der følger med og hvordan du skaber en kultur på holdet.

Den gode træning

I dette afsnit får du hjælp til den praktiske del af det at være træner. Hvad er en god træning? Hvordan bygges en god træning op? Hvordan designer man en god øvelse eller et godt spil og hvordan får man hele sæsonen til at hænge sammen i et større perspektiv?
Den gode træning er først og fremmest afhængig af hvem det er du skal træne. Der er forskel på at træne børn, unge eller voksne og forskel på om du skal træne motionsspillere eller ambitiøse konkurrencespillere. Det kan derfor være relevant for dig som træner at spørge spillerne om hvorfor de er der og hvad de kunne tænke sig at få ud af det. Dette kan gøres på forskellige måder, fx ved at spørge hele holdet åbent til sidst til den første træning i en sæson, eller ved at have små individulle samtaler med hver spiller. Via samtalerne med spillerne får du en bedre fornemmelse for hvad de hver især er motiveret af og hvad de kunne tænke sig at arbejde med. På denne måde får du et godt grundlag for at lave en god træning.

Nedenstående er nogle områder du som træner kan forholde dig til for at lave en god træning.