Holddisciplin

Udgivet af Sara

Træneren har et vigtigt ansvar i at sikre en sund disciplin på sit hold.
Som træner er man med til at skabe kulturen og normerne på et hold (læs mere i afsnittet ovenfor om “træneren som kulturel leder”) og dette ansvar må man være bevidst om for at sikre den sunde holdisciplin. 
Det er nemmest for spillere at vide, hvilken adfærd, der er passende, hvis dette italesættes for alle. Derfor kan det være en god idé at lave er regelsæt for holdet. Jo ældre spillerne bliver, jo mere bør de involveres i udformningen af regelsættet.
Jo mere man kan involvere spillerne i udformningen af regelsættet, desto mere accepteret bliver det og dermed kan træneren også nemmere slå ned overfor brud på regelsættet.

Et regelsæt kan bestå af regler til træning, kamp og uden for træning og kan indeholde alt fra sporsspecifikke krav som “Vi kæmper for alle bolde” til mere menneskelige områder som “Vi respekterer og lytter til hinanden”. Holdet bør samtidig aftale, hvilke konsekvenser brud på regelsættet bør have. Nogle giver økonomiske bøder, som i løbet af sæsonen bruges til sociale aktiviteter for holdet, mens andre bruger fx linjeløb, armbøjning osv. som straf. Overvej grundigt hvordan/om I vil sanktuere mod brud på regelsættet i forhold til graden af brud og alvorligheden af den givne regel, da det i sidste ende skal være sådan at spilleren ser retfærdighed mellem brud og straf og ikke bryder reglen i fremtiden. Dette kan nogle gange opnås ved at tage en snak med spilleren om hvilke konsekvenser det har for holdet, at spilleren bryder reglen.

Eksempler på emner til regelsæt
1. Alle er omklædte og klar til at starte træning 5 minutter inden start
2. Drikkedunken er fyldt inden træningsstart
3. Alle spillere går med i omklædningsrummet efter træning
4. Vi giver hinanden plads til at lave fejl til træning, for at blive bedre til kamp
5. Afbud til træning skal ske senest 4 timer inden træningsstart
6. Afbud til kamp skal ske senest 7 dage før kampen
7. Alle medbringer mad (frugt, bolle mm.) til at spise efter træning/kamp.

Previous Feedback
Next Træneren som kulturel leder
Kategorier: